tisdag 2 november 2010

Dio de los muertos - de dödas dag

I dag, den 2 november, firar man i Mexico dio de los muertos. Jag har alltid velat åka dit under den högtiden och hoppas att jag kommer få göra det någon gång. Helt enkelt är det en trevligare, gemytligare, roligare och mer skojfrisk version utav Allhelgon utan att det för dens skull blir Halloweenkitsch. Du firar och äter med dina döda släktingars själar. Trots namnet så är det en tvådagarsfestival, första dagen hedrar du barnen och andra dagen vuxna som gått bort.

Oftast brukar firarna ha ett altare med släktingarnas favoritsaker, så som godis, klädesplagg, blommor etc. samt mat och dryck för den långa resan tillbaka, för att välkomna de döda. Vanligt på altaret är också foton på de döda. I stället för att bli en sorglig och deprimerande dag blir den ofta humoristisk. Ofta brukar man också dekorera gravarna med offringar samt blommor. Döda barn får leksaker och döda vuxna får tequila eller andra favoritsaker på sin grav. På vissa ställen är man ute hela natten vid graven eller bara har en picknick bredvid.

Rent generellt är godis så som "sugar skulls" vanliga och man berättar gärna anekdoter samt dansar. En glädjefull högtid som hedrar de döda på det sätt de (i alla fall jag) vill bli ihågkomna på och inte med ett ensamt ljus på en mörk kyrkogård i slutet av oktober som här.

Mer info om dio de los muertos: här och här

2 kommentarer:

Moonwitch sa...

Låter verkligen helt fantastiskt...men ett ensamt ljus på en mörk kyrkogård här i Sverige har jag aldrig upplevt. Det är så otroligt vackert och ljust på de kyrkogårdar jag besökt vid Allhelgonatiden, det vimlar av tända ljus och man känner sådan frid och värme där hos de döda i deras vilorum...men visst det är ju definitivt inte att jämföra med det du beskriver, men så är det också två helt skilda kulturer inte bara när det kommer till döden.

Lilitha sa...

Det var intressant att läsa. Man lär sig nåt nytt varje dag. Vad underbart att sitta å ha picknick vid de dödas gravar. Det skulle jag gilla.

Trevlig blogg. Kram Lilitha